Actualment esteu veient Els beneficis del Mindfulness en famílies amb diversitat funcional

Els beneficis del Mindfulness en famílies amb diversitat funcional

Els progenitors que reben per primera vegada el diagnòstic d’un fill/a pot influir de manera important en la funció i dinàmica familiar, en moltes ocasions això pot suposar nous reptes i desafiaments en el paper de cuidador i en la cerca de suports com a recursos per a suport del desenvolupament del nen/a, comportant en alguns moments en la criança un alt ritme de vida. És per aquest motiu que el Mindfulness ha sorgit com una nova eina d’ajuda en els processos de regulació emocional i en la reducció d’estrès per a qualsevol mena de persona.

Què és el Mindfulness?

Diferents autors defineixen el Mindfulness com un estat d’atenció al que succeeix en el nostre voltant, sempre en el present, evadint pensar en el futur o passat, tenint present tres accions: l’energia, la claredat dels pensaments i la regulació emocional. 

Els efectes del Mindfulness

  • El control atencional
  • La regulació emocional 
  • L’autoconsciència 

Dins de la psicologia, el Mindfulness busca focalitzar la nostra atenció en allò que estem realitzant o sentint per a poder ser conscients del que succeeix en el nostre voltant tant en l’àmbit fisiològic com conductual. Traslladat a l’àmbit familiar en persones amb diversitat funcional, els progenitors o cuidadors poden potenciar aquests elements mitjançant la concentració, la relaxació i productivitat, obtenint beneficis en el seu estil de vida, per a així afrontar situacions difícils durant la criança.

Diversos estudis mostren una forta relació de millora entre la dinàmica familiar i els progenitors després d’una intervenció amb programes de Mindfulness, mostrant molts canvis significatius en:

  • Disminució de l’ansietat.
  • Reducció de l’estrès.
  • Disminució de la depressió.
  • Augment del nivell d’atenció
  • Increment de grau de consciència
  • Gestió emocional.

Tenint en compte que la criança d’un fill amb diversitat funcional abasta grans desafiaments i un alt nivell d’implicació dins de l’entorn familiar, el Mindfulness pot aportar un efecte de retroalimentació entre cuidador i fill/a donant una major estabilitat emocional i conductual entre tots dos. 

Per a desenvolupar la pràctica del Mindfulness existeixen diferents programes dirigits per professionals com a terapeutes i psicòlegs especialitzats en el desenvolupament del benestar humà, hi ha diferents formes per a realitzar els programes, un d’ells és de manera vivencial, ja sigui individual o en grup, també existeixen sèries de televisió com el “guia Headspace” i aplicacions per a dispositius mòbils que ajuden en situacions puntuals de la persona a reduir els nivells d’ansietat i estrès. 

Apps de Mindfulness:

  • Gurumind: treballa la meditació i Mindfulness, mitjançant relaxacions guiades, música per a meditació i tècniques de respiració.
  • Intimind: meditacions guiades per psicòlegs i experts en Mindfulness.
  • Headspace: guia personal de salut i benestar, ajuda en la concentració, relaxació i somni reparador mitjançant la pràctica de la meditació i Mindfulness.
  • Insight timer: guia personal dirigida per experts en Mindfulness, psicòlegs mitjançant pistes musicals, meditacions per a manejar l’estrès, calmar la ment i augmentar el benestar.
  • Petit BamBou: projecta un catàleg de meditacions guiades per temàtiques com el somni, la gestió de l’estrès, l’ansietat o la criança. 

A més de ser un gran recurs pel benestar de moltes famílies, la pràctica del Mindfulness està dirigida a tot el públic, per exemple, treballadors que estiguin sota molta pressió laboral, estudiants en època d’exàmens o simplement en aquelles persones que desitgin començar en la pràctica de la meditació.

Vanessa Lizeth Vargas, equip de Psicologia de Dependentia

Deixa un comentari