Actualment esteu veient Ens controlem amb l’ús de les xarxes socials?

Ens controlem amb l’ús de les xarxes socials?

Quin és el límit que es pot considerar problemàtic a l’hora de fer servir les xarxes socials? A partir de quantes hores podem parlar d’addicció? I, encara més enllà, el problema és només d’hora d’ús o també de patrons, de modes, de missatges? La resposta a totes aquestes preguntes no és gens fàcil… i des de la ciència, de fet, encara no n’hi ha una de clara, a causa sobretot de que és un fenomen molt nou.

Seguint amb els interrogants, és cert que són els joves els que tenen un ús més intensiu de les xarxes socials? N’esteu segurs? La tecnologia dels telèfons mòbils s’ha extès com una taca d’oli en totes les capes de la societat gràcies a les seves virtuts i, per tant, la sensació de necessitat no hi entén d’edats, però això no sempre vol dir comportaments addictius.

En aquest gràfic del Ministerio de Sanidad, es pot veure  com la majoria d’adolescents, tant nois com noies, fan servir les xarxes socials entre 1 i 6 hores cada dia. Segurament aquest és el temps que hi dediquen també bona part de la resta de les capes d’edat de la societat, però això no significa que haguem de baixar les alarrmes.

Conductes patològiques

Moltes de les aplicacions més populars entre els més joves -Instagram, TikTok…- han començat a incorporar en els últims mesos utilitats per controlar i, en última instància, dissuadir del seu ús als seus usuaris. Sí, sembla un contrasentit, aplicacions que et diuen que ja les has fet servir prou per avui, però són l’explicitació de que sí que hi ha conductes patològiques en aquest àmbit. I també són segurament un intent per avançar-se a possibles normatives restrictives per part de les administracions.

Segons un informe del 2022 de Cáritas, amb l’aval del Ministerio de Sanidad, un 20% dels joves presenta un risc d’addicció a les pantalles, sobretot entre els 14 i els 16 anys, però això no vol dir que desenvolupin aquesta addicció. Perquè això depèn dels condicionants psicològoics de cadascú. El problema, com sempre, és en edats més joves, que és quan es conformen les aptituds i actituds dels següents anys.

Per detectar possibles conductes d’abús i / o addicció a les xarxes, cal estar al cas de determinats senyals:

  • Impulsivitat.
  • Malestar emocional.
  • Intolerància als estímuls negatius, tant físics com psíquics.
  • Exageració de les emocions.

Però aquests senyals no sempre són concloents, ja que en el cas dels nens i adolescents estan en una edat de canvis profunds i, molt probablement, l’app sense la qual no poden viure avui l’hauran oblidat demà passat. Però en tot cas sempre cal estar vigilant sobre les hores d’ús i si aquest ús perjudica les obligacions diàries.

Deixa un comentari