Actualment esteu veient <strong>Gaudeix de l’estiu… amb salut!</strong>

Gaudeix de l’estiu… amb salut!

A l’estiu és important parar una atenció especial a la salut mitjançant una alimentació saludable, una hidratació constant, que eviti cops de calor, i una protecció correcta de la pell. És important aprendre a prendre el sol de manera segura i prevenir possibles infeccions per una mala dieta.

Sol, temperatures altes, dieta mediterrània, temps a l’aire lliure… Tot això és sinònim dels mesos d’estiu. Però, en excés, l’època estival pot deixar de ser beneficiosa per al cos i comportar situacions de risc.

Aprendre a gaudir d’un estiu saludable és ser conscient del perill d’una alimentació no cuidada, d’una exposició excessiva al sol o d’estar-se massa hores a l’aire lliure sense prendre precaucions.

En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat recorda, cada any, que és important mitigar els efectes negatius que la calor excessiva pot tenir sobre la salut de la ciutadania.

Per això, recomana seguir aquests senzills consells:

  1. Beure aigua o líquids amb freqüència, encara que no se senti set i amb independència de l’activitat física que es porti a terme.
  2. Evitar les begudes amb cafeïna, alcohol o molt ensucrades, ja que poden afavorir la deshidratació.
  3. Parar una atenció especial a nadons, infants, embarassades i mares lactants, així com gent gran o amb malalties que es puguin agreujar amb la calor.
  4. Romandre el màxim de temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i refrescar-se sempre que calgui.
  5. Procurar reduir l’activitat física i evitar practicar esport a l’aire lliure les hores centrals del dia.
  6. Fer servir roba lleugera, folgada i que deixi transpirar.
  7. No deixar cap persona en un vehicle estacionat i tancat.
  8. Consultar amb el professional sanitari davant de símptomes que es prolonguin més d’una hora i que puguin estar relacionats amb les altes temperatures.
  9. Mantenir els medicaments en un lloc fresc. La calor en pot alterar la composició i els efectes.
  10. Preparar àpats lleugers que ajudin a recuperar les sals perdudes per la suor (amanides, fruita, verdura, sucs, etc.).

Prendre el sol de manera segura

El sol és essencial per al cos. Intervé en diferents processos, entre els quals hi ha la síntesi de la vitamina D, que influeix directament en el sistema immune, reforçant-lo i protegint-lo. A més, actua millorant algunes malalties de la pell.

Però el sol també pot tenir conseqüències negatives per a la salut si es pren en excés. A l’estiu, a més, la pell està més vulnerable, després de mesos sense exposició als rajos ultraviolats.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), conscient d’aquests riscos, aconsella una exposició solar segura seguint aquests hàbits:

  1. Cap protector solar no ofereix protecció total davant dels riscos derivats de la radiació solar. Encara que es faci servir un factor de protecció alt, no s’ha de romandre molta estona al sol.
  2. Evitar l’exposició solar entre les 12 i les 16 h. No adormir-se al sol i extremar les mesures protectores en les activitats a l’aire lliure.
  3. No exposar al sol infants de menys de tres anys. Protegir-los amb roba, barrets, ulleres i protectors solars de factor de protecció solar alt, que siguin especials per a nens i resistents a l’aigua.
  4. Fer servir un protector solar que protegeixi com a mínim davant de la radiació UVB (freqüentment indicada com a FPS), causant de les cremades solars, i UVA, responsable principal de l’envelliment prematur de la pell.
  5. Optar per un protector solar adequat per a cada tipus de pell o zona del cos, tenint en compte el fototip de la pell, l’edat i les circumstàncies de l’exposició solar.
  6. Llegir instruccions del producte i aplicar-lo en quantitat generosa i uniforme sobre la pell seca, mitja hora abans de l’exposició al sol. Repetir-ho cada dues hores i després de transpirar, banyar-se o eixugar-se. No feu servir protectors solars que estiguin oberts des de l’any anterior.
  7. Extremar les precaucions a les parts del cos més sensibles al sol: la cara, el coll, la calba, les espatlles, l’escot, les orelles, les mans i les empenyes. La protecció dels llavis s’ha de fer amb llapis de llavis o barres fotoprotectores, i la dels cabells amb productes específics.
  8. Aplicar-se el protector solar fins i tot els dies que està núvol. Les radiacions UV es reflecteixen a l’aigua, la sorra, l’herba i la neu, també en dies ennuvolats.
  9. Protegir-se la pell amb roba, el cap amb barrets i els ulls amb ulleres de sol.
  10. Davant de qualsevol canvi del color, la forma o la mida de taques o pigues, consulteu-ho amb un especialista.

Alerta amb les intoxicacions!

Les toxiinfeccions alimentàries són malalties que es produeixen per la ingestió d’aliments amb presència de gèrmens patògens o les seves toxines. Alguns exemples d’infeccions comunes durant les vacances són la salmonel·losi, la gastroenteritis o l’anisakiasi.

Els mesos d’estiu constitueixen una època especialment crítica, perquè les altes temperatures afavoreixen el desenvolupament de microorganismes, per això és important prendre precaucions.

Per evitar aquestes malalties provocades per una mala manipulació o conservació dels aliments, es recomana:

  • consumir aliments que s’hagin tractat o manipulat higiènicament
  • cuinar correctament els aliments d’origen animal
  • consumir els aliments immediatament després de coure’ls
  • conservar correctament els aliments que s’han cuinat
  • escalfar prou els aliments cuits
  • evitar el contacte entre aliments crus i cuits
  • mantenir els aliments fora del contacte dels animals
  • fer servir, únicament, aigua potable
  • no consumir aliments peribles que estiguin exposats a temperatura ambient

Dr. Carles Rabassa
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari