Actualment esteu veient M’han diagnosticat diabetis. I ara què?

M’han diagnosticat diabetis. I ara què?

La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no segrega prou insulina o quan l’organisme no fa servir de manera eficaç la insulina que produeix. La insulina és una hormona que regula la concentració de glucosa a la sang, és a dir, la glucèmia. L’efecte de la diabetis no controlada és la hiperglucèmia (nivell de sucre alt), que, amb el temps, danya greument molts òrgans i sistemes, sobretot els nervis i els vasos sanguinis.

Tipus de diabetis

Hi ha tres tipus principals de diabetis: diabetis tipus 1, diabetis tipus 2 i diabetis gestacional.

Tipus 1
La diabetis tipus 1 es caracteritza per una producció deficient d’insulina i requereix l’administració diària d’aquesta hormona. La causa encara és desconeguda i no es pot prevenir amb els coneixements mèdics actuals.

Entre els símptomes d’aquest tipus de diabetis, que poden aparèixer de manera sobtada, s’inclouen l’excreció excessiva d’orina, la set, la gana constant, la pèrdua de pes, els trastorns de la visió i el cansament.

Per controlar-la es requereix una combinació d’insulina diària i un pla d’alimentació desenvolupat de manera acurada.

Tipus 2
La diabetis tipus 2 apareix de manera habitual en l’edat adulta i es produeix quan l’organisme no fa servir de manera eficaç la insulina que produeix. La majoria dels diabètics pateixen el tipus 2, que, en gran mesura, es deu a l’excés de pes i a la manca d’activitat física.

Els símptomes d’aquesta diabetis poden ser similars als que ocasiona la de tipus 1, però amb freqüència són menys intensos. En conseqüència, a vegades es diagnostica uns quants anys després de manifestar-se els primers símptomes, quan ja han aparegut altres complicacions derivades de la malaltia.

Fins no fa gaire, aquest tipus de diabetis només s’observava en els adults, però actualment s’està diagnosticant cada vegada més als nens.

El primer pas per controlar el tipus 2 és un canvi d’estil de vida, mitjançant l’exercici, una alimentació saludable i la pèrdua de pes, si cal. A mesura que l’afecció progressa, és possible que calguin pastilles i injeccions d’insulina per controlar-la.

Gestacional
La diabetis gestacional apareix durant l’embaràs, quan la glucèmia és superior a la normal però inferior a la que justifica un diagnòstic de diabetis. Aquest tipus de diabetis augmenta el risc de patir complicacions durant l’embaràs i el part. A més, tant la mare com, possiblement, els seus fills corren més risc de presentar diabetis de tipus 2 en el futur.

Es diagnostica mitjançant proves diagnòstiques prenatals, ja que les gestants no solen tenir símptomes. La diabetis gestacional generalment desapareix després de l’embaràs.

Entendre la diabetis
És molt complicat, per no dir impossible, controlar la diabetis sense entendre el seu funcionament i com actua al cos.

Tot comença amb el menjar. El que ingerim es descompon en glucosa, un tipus de sucre. Aquesta glucosa s’absorbeix al torrent sanguini i es coneix com a glucosa en sang. L’alliberament de l’hormona insulina del pàncrees permet que la glucosa passi del torrent sanguini a les cèl·lules per produir energia per al cos. D’aquesta manera, la insulina ajuda a regular els nivells de glucosa en sang i permet que el cos faci servir l’energia dels carbohidrats.

En les persones amb diabetis, el cos produeix molt poca o cap insulina, o bé el cos no pot fer servir la seva insulina correctament. Això vol dir que la glucosa dels aliments no passa de la sang a les cèl·lules correctament. Com a resultat, la glucosa s’acumula, cosa que fa que augmentin els nivells de sucre en sang. Amb el temps, els nivells alts de glucosa en sang poden danyar els ronyons, els ulls, els nervis i el cor.

La bona notícia és que amb un tractament adequat i exercici físic es pot controlar l’afecció, cosa que permet viure una vida llarga, saludable i activa.

Tractament segons el tipus de diabetis
Hi ha diversos tractaments disponibles per ajudar a controlar i tractar la diabetis. Però cada persona és diferent i, en el cas de la diabetis, encara es nota més. Per això, el tractament varia segons les necessitats individuals. És gairebé impossible que una pauta que funcioni bé en un pacient es pugui replicar amb èxit en un altre malalt de diabetis.

Totes les persones amb diabetis tipus 1, i algunes persones amb diabetis tipus 2, necessiten injectar-se insulina per controlar-se els nivells de glucosa en sang.

La majoria de les persones amb diabetis tipus 2 reben un tractament amb pastilles per ajudar a controlar-se els nivells de sucre en sang. Alguns medicaments estimulen el pàncrees perquè produeixi insulina.

Algunes persones amb diabetis tipus 2 requereixen un tractament amb insulina en algun moment. Això no vol dir que no hagin manejat bé la seva diabetis. La insulina és simplement un altre medicament que pot ajudar a mantenir-se el màxim de saludable possible.

Controlar els nivells de sucre en sang de manera eficaç és molt important per reduir el risc de futures complicacions de la diabetis, i la insulina pot ser l’opció de tractament més adequada.

Suport emocional

La diabetis no només afecta físicament els pacients, sinó que també els pot afectar emocionalment. El diagnòstic, especialment el tipus 1, suposa un canvi radical en els hàbits diaris, i és molt possible que necessitin suport per afrontar totes les emocions que senten (estrès, esgotament o depressió).

Dr. Carles Rabassa
Director Mèdic d’Atlàntida

Deixa un comentari