Actualment esteu veient Tot el que has de saber dels herpes

Tot el que has de saber dels herpes

L’herpes és una malaltia molt comuna i sol ser la responsable de les panses al voltant de la boca. Aquesta patologia és causada per la infecció d’un virus que es caracteritza per originar lesions inflamatòries a la pell, normalment a la boca. També pot aparèixer en altres zones i es manifesta com a petites butllofes vermelles.

El virus de l’herpes simple és un virus comú. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament un 67% de les persones, a escala mundial, té una infecció per VHS-1 i un 11%, una infecció per VHS-2. És contagiós i, a més, a partir de la primera aparició, roman latent a l’organisme fins que reaparegui en un nou episodi.

Els herpes solen tornar a aparèixer en moments d’estrès, baixada de defenses o canvis de temperatures. Tot i que normalment no és una malaltia greu, en alguns casos es poden produir algunes complicacions relacionades amb aquesta infecció, per exemple, en pacients immunodeprimits.

Els símptomes principals quan es desenvolupa la infecció per primer cop són:

  • Llagues o butllofes
  • Dolor i picor
  • Ganglis limfàtics inflamats
  • Febre
  • Fatiga i sensació de malestar

Les dues tipologies de virus

L’herpes és el resultat de la infecció amb el virus de l’herpes simple (VHS). N’hi ha dues tipologies: el tipus I, que sol ocasionar lesions a la boca, la cara o la zona superior del cos, i el tipus II, que afecta la zona inferior del cos, sobretot la zona genital.

  • VHS-1

L’herpes simple tipus I també es diu herpes labial, perquè se sol contagiar d’una persona a una altra per contacte proper, per exemple, fent-se un petó; tot i que també hi pot haver un contagi bucogenital i que els símptomes es produeixin en aquella zona. Normalment, s’agafa per primera vegada en la infància o l’adolescència i ja es pateixen sempre, de manera intermitent, les panses.

Moltes vegades, aquesta infecció no presenta símptomes i, per això, molta gent desconeix que és portadora del virus. El símptoma més comú són les lesions en forma de ferides i butllofes al voltant de la boca.

  • VHS-2

L’herpes tipus II també es diu herpes genital perquè és el causant principal que la infecció aparegui en aquesta zona. La majoria de les persones que tenen aquest tipus d’herpes tampoc no presenten símptomes, o si en tenen són molt lleus. Així que, a vegades, es confon amb grans o pèls encarnats en aquesta àrea.

Si surten llagues, tendeixen a desenvolupar-se al penis, al voltant o dins de la vagina, als glutis o a l’anus. A vegades, l’herpes de tipus II pot causar dolor quan s’orina i canviar la secreció vaginal, fins i tot derivar en febre, dolor o inflor. En proporció, afecta molt més les dones que els homes.

Tractament de l’herpes

Quan una persona pateix la malaltia d’herpes, l’únic que pot fer és tractar-lo. És a dir, no hi ha cura per a aquesta malaltia. Tot i això, hi ha medicaments que poden prevenir o disminuir la durada dels brots.

Per tant, el tractament es basa en la millora dels símptomes com les panses o les llagues. El més habitual són els medicaments antivírics, que sovint s’apliquen en forma de pomades. Es fan servir per ajudar que les llagues es curin més ràpidament i, fins i tot, per reduir la freqüència, la durada o la gravetat de futurs brots.

L’herpes es pot prevenir?

Prevenir el contagi per herpes no és fàcil, ja que habitualment la persona infectada no sap que ho està. És més probable contagiar-se en el moment dels brots, així que, aquells dies, es recomana evitar el contacte bucal directe o indirecte, en el cas del VHS-1. És a dir, cal evitar compartir gots o altres objectes.

Una persona que ha contret el VHS-1 no es pot tornar a contagiar, però sí que pot contreure el virus de l’herpes tipus II, així que continua sent necessari fer servir protecció, com ara l’ús correcte de preservatius.

Finalment, és aconsellable limitar l’estrès, no tocar-se les llagues i fer servir protecció en les relacions sexuals.

Com es propaga l’herpes genital?

El contagi de l’herpes genital se sol produir durant les relacions sexuals. Fer servir sempre un preservatiu és una manera de reduir el risc de contagi, tot i que no s’arriba a evitar al 100%.

A més, si una persona no té herpes es pot infectar si entra en contacte amb el virus present en:

  • Una llaga d’herpes o una llaga no visible.
  • Saliva o secrecions genitals, si la parella té una infecció d’herpes oral o genital.
  • La pell de la zona bucal, si la parella té una infecció d’herpes oral, o la pell de la zona genital, si té una infecció d’herpes genital.
  • També és possible contreure herpes genital si es rep sexe oral d’una parella que tingui herpes oral.

Com calmar el dolor

Finalment, algunes persones admeten que arriben a patir coïssor i malestar general quan estan en ple brot d’aquesta malaltia. Un dels consells més habituals és col·locar draps tebis a la zona adolorida. A més, és important mantenir seca i neta l’àrea on es presenti la pansa i, per tal de minimitzar la incomoditat de l’herpes genital, és aconsellable fer servir roba interior de cotó.

Dr. Carles Rabassa
Director Médico de Atlàntida

Deixa un comentari