Actualment esteu veient Quins beneficis té la migdiada en la salut de les persones?

Quins beneficis té la migdiada en la salut de les persones?

Aproximadament el 40% de la població no fa la migdiada. No obstant això, hi ha evidències científiques dels efectes positius directes de la migdiada en adults sans en la salut física i les capacitats cognitives com ara la memòria, l’aprenentatge, la concentració, el rendiment, l’estat d’ànim, entre d’altres.

No és casualitat que després de dinar ens entrin ganes de fer una becaina. Això es deu a la lleugera modificació en els nivells de glucosa en el cos que comporta una disminució en el nostre estat d’alerta. A això es pot sumar el fet de menjar aliments alts en carbohidrats, els quals poden augmentar els nivells de melatonina en el cos, generant aquesta sensació de somnolència.

De fet, està comprovat que fer la migdiada té molts beneficis, entre ells la millora del rendiment. Per això, cada vegada més empreses s’apunten a la incorporació de la migdiada en l’horari laboral dels seus treballadors per tal d’augmentar l’eficiència i optimitzar el seu rendiment. En el cas de Google i Facebook ja han habilitat espais, i temps, perquè els seus treballadors puguin relaxar-se i dormir durant la seva jornada de treball.

La migdiada i els seus beneficis

Segons la NASA el temps ideal per a una migdiada energètica i reparadora és aquella que té una durada d’entre 10-20 minuts, amb un límit recomanat per altres experts de 30 minuts per evitar l’embotiment.

Aquest període de temps ideal per fer la migdiada permet obtenir el major benefici del cicle de la son sense l’atordiment associat amb períodes de son llarg. Durant aquests minuts permetem al cos desconnectar de l’entorn, alentir la respiració i el ritme cardíac. Doncs, n’hi ha prou amb arribar a la segona etapa del son, on encara aquest és lleuger, per sentir-se descansat i reprendre el dia amb bona perspectiva.

  • Prevé malalties cardiovasculars. La migdiada ajuda a disminuir un 37% l’estrès i el risc de patir cardiopaties. La manca de son incrementa el cortisol (hormona que s’allibera en resposta a l’estrès). Un excés d’aquesta hormona augmenta la intolerància a la glucosa i al greix, debilita el sistema immunològic i muscular, a més de disminuir l’hormona de creixement. Tot això augmenta el risc de patir diabetis i cardiopaties. Quan es dorm, els nivells de cortisol disminueixen significativament, reduint així l’estrès i l’ansietat.
  • Estimula el sistema immunològic i muscular. Dormir la migdiada pot compensar els efectes negatius de la restricció de la son. Dormir estimula el sistema immune, estabilitzant els marcadors immunològics i neuroendocrins als seus nivells normals. A més, ajuda a reparar els músculs i a perdre pes.
  • Redueix la pressió arterial: els estudis confirmen que aquells que realitzen una migdiada diürna d’entre 45 minuts i una hora tenen una pressió arterial mitjana més baixa que aquells que no fan la migdiada.
  • Potencia la memòria, la capacitat de concentració i facilita l’aprenentatge: en dormir, es veu fomentada la transferència de records recents de l’hipocamp al neocòrtex, lloc en el qual es consoliden els records a llarg termini, permetent una assimilació ràpida de nous aprenentatges, deixant espai per a noves dades.
  • Millora l’estat d’ànim. La serotonina és un neurotransmissor relacionat amb la regulació de la son, la gana i amb el control de les emocions i l’estat d’ànim. Quan dormim, els nivells de serotonina augmenten, fomentant la positivitat i proporcionant una major sensació de satisfacció i benestar.
  • Afavoreix la creativitat: Quan dormim, el cervell utilitza aquest temps per crear noves connexions neuronals, forjant un entramat d’elles que finalment, en despertar, ens permet sentir-nos clars i tenir en compte un ventall més gran de possibilitats davant un problema en el nostre dia a dia, sent més resolutius. En aquesta mateixa línia, els estudis científics determinen que fer la migdiada estimula l’activitat de l’hemisferi dret del cervell.
  • Millora els reflexos: Dormir la migdiada millora l’estat d’alerta, el temps de reacció a més de disminuir els errors en les tasques, obtenint major eficiència i rendiment, conseqüentment amb un augment de la productivitat. Un estudi realitzat per la NASA determina que dormir una migdiada d’uns 26 minuts contribueix a millorar el rendiment dels treballadors en un 34% i a intensificar la seva capacitat de romandre alerta un 54%.

Per a una migdiada reparadora, no t’oblidis de:

  • Crear un ambient de descans: troba un lloc en el qual poder tombar-te i tancar els ulls durant uns minuts, lliure de sorolls, amb poca llum i amb una temperatura ambiental agradable. *En cas de problemes digestius es recomana dormir inclinat, per exemple en una butaca per evitar el reflux gàstric.
  • Temps de migdiada curt. En condicions normals, per aconseguir que la migdiada sigui el més reparadora possible, no hauria de durar més de 30 minuts. No obstant això, poden haver.hi dies en què es necessitin descansos més llargs. *En cas de necessitat permanent de fer la migdiada sense motiu aparent de fatiga, es recomana consultar amb un especialista.
  • Aprofitar el moment de somnolència posterior a l’hora de dinar per fer la migdiada.

Sònia Montesinos, Equip de Psicologia de Dependentia

Deixa un comentari