Actualment esteu veient Gent gran i musicoteràpia

Gent gran i musicoteràpia

Musicoteràpia, coneix els seus beneficis en les teràpies alternatives

La musicoteràpia és l´ús de la música com a ajuda en trastorns i disfuncions, per afavorir el benestar físic, mental i emocional. Fa servir les capacitats de la música per millorar el benestar de les persones. Incentiva la comunicació auditiva i estimula el desenvolupament del pacient a través de la música, el so i el moviment.

Aquest ús de la música com a teràpia té com a objectiu restaurar o millorar la salut del pacient. A través de la musicoteràpia, es poden propiciar canvis de conducta o assolir una millor interacció amb l’entorn i la societat.

Amb la teràpia musical sempre avalua el benestar emocional i físic de la persona i en millora la destresa en la comunicació i les habilitats cognitives mitjançant les respostes musicals.

La musicoteràpia no és educació musical, sinó que utilitza la música com a mitjà per produir canvis en la persona. És una eina per millorar la salut i el benestar de les persones. Es tracta d’una alternativa per a altres tipus de teràpia, que ajuda a millorar la confiança en un mateix, la comunicació i la capacitat de concentració, entre altres beneficis.

Tipus d’experiència musical

La musicoteràpia inclou crear música amb instruments de tota mena, però també cantar, escoltar música o ballar i moure’s. Ofereix al pacient diverses formes de treball: el pacient pot improvisar i crear música amb instruments o amb la veu, imitar una peça musical que ja existeix, o escoltar una peça musical en viu o fent servir recursos auditius.

És a dir, la teràpia musical es pot portar a terme de quatre maneres diferents, segons l’experiència musical que es necessiti:

  1. Improvisació
  2. Recreació
  3. Composició
  4. Escolta

Les sessions de musicoteràpia poden ser grupals o individuals, i el professional escollirà el tipus de música segons els objectius de la teràpia.

Beneficis de la teràpia musical

La música pot aportar beneficis en molts aspectes, ja que s’ha demostrat que té la capacitat d’activar totes les àrees cerebrals alhora.

Com que la música estimula el sistema cognitiu i sensorial de les persones, pot fomentar la capacitat creativa, l’aprenentatge i la memòria. La música també es fa servir com a estímul relaxant; a més, s’ha demostrat que és capaç de produir canvis en el ritme cardíac, l’activitat muscular i el sistema immunitari.

Altres dels principals beneficis de la teràpia musical són:

  • Millora l’autoestima
  • Disminueix l’ansietat
  • Permet més verbalització
  • Ajuda a desenvolupar la memòria
  • Fomenta la motivació
  • Estimula la creativitat i la imaginació
  • Crea connexions més fortes amb altres persones
  • Millora l’orientació
  • Manté la mobilitat de les articulacions
  • Reforça la musculatura

Possibles usos de la musicoteràpia

La música és una de les teràpies alternatives que es fan servir per tractar persones amb discapacitat intel·lectual, ja que, generalment, aquests pacients tenen problemes d’habilitats socials i de comunicació.

La musicoteràpia ofereix l’estimulació necessària per millorar-les i, a més, ensenya a reconèixer les emocions dels pacients. En les persones amb discapacitat, la teràpia musical impulsa l’expressió emocional i ajuda, alhora, al desenvolupament motriu.

Un altre dels àmbits en què és útil treballar amb musicoteràpia és en els tractaments d’addiccions. Generalment, aquests pacients tenen en comú sentiments com l’ansietat, la depressió, l’estrès o els problemes de salut mental. La música pot ajudar a minimitzar aquests sentiments negatius.

Gent gran i musicoteràpia

La teràpia musical també és una gran eina en patologies pròpies de la vellesa. A les persones amb Parkinson, el treball amb patrons rítmics regulars i constants permet millorar les funcions motores.

I en els pacients amb demència, per exemple, la musicoteràpia permet, en les fases lleus, preservar les capacitats cognitives i funcionals, retardant la dependència.

En els pacients amb demència avançada, la música actua com un efecte calmant de l’ansietat i redueix alguns símptomes conductuals d’aquesta malaltia, com ara l’agressivitat física o verbal.

La musicoteràpia en els infants

La musicoteràpia infantil és una eina terapèutica molt útil que es fa servir en el neurodesenvolupament dels menors, en la psicologia infantil i en l’estimulació precoç, entre d’altres àmbits.

La música ajuda a millorar, desenvolupar o estimular diverses àrees, com ara l’àrea motriu, la cognitiva, la comunicativa i l’emocional. Per exemple, mitjançant exercicis amb instruments i elements musicals com la melodia i el ritme, es poden establir nous canals de comunicació.

A més, creant un ambient propici per a dinàmiques psicomusicals s’assoleixen beneficis orientats a millorar el nerviosisme i l’ansietat. És a dir, la teràpia musical infantil atorga noves estratègies que faran que els nens puguin millorar el seu dia a dia. Sol estar recomanada per tractar dols, gelosia, dificultats en les relacions personals, crisis i ansietat.

Entre els beneficis de la musicoteràpia en els infants, destaquen:

  • Aprendre a expressar els sentiments i els pensaments
    • Millorar la concentració
    • Desenvolupar habilitats motores
    • Estimular la creativitat
    • Desenvolupar l’autoestima
    • Potenciar la connexió amb el propi cos
    • Desenvolupar habilitats lingüístiques i auditives
    • Fomentar la interacció social i la comunicació
    • Augmentar l’autoconsciència i la consciència de grup
    • Enfortir les relacions familiars
    • Ensenyar a gestionar el malestar o la frustració
    • Millorar conductes

Dra. Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari