Actualment esteu veient Pèrdua de l’oïda i envelliment

Pèrdua de l’oïda i envelliment

La pèrdua de la capacitat de sentir-hi bé és una de les patologies més associades a l’edat. I no és en va, ja que a Espanya, uns tres milions de persones de més de 65 anys pateixen el que tècnicament es coneix com a presbiacúsia, la pèrdua d’oïda a causa de l’edat. Això significa que una de cada cinc persones grans tenen problemes per sentir-hi bé.

La pèrdua de la capacitat auditiva, associat a altres disfuncions de l’envelliment, pot ser un greu problema per a l’afectat. El fet de no sentir-hi bé pot comportar que no s’entenen bé les converses amb familiars I amics, ni es capta el que es diu a la televisió, la ràdio, el cinema o el teatre. I això limita la vida social i familiar dels afectats, amb l’impacte que pot provocar en la seva salut psicològica. Però també pot suposar que no s’entengui bé al metge, que no se sentin els cotxes al carrer o els eventuals senyals d’alarma, cosa que pot provocar situacions de risc.

Causes de la presiacúsia

La causa principal de la presbiacúsia és la degeneració de diverses parts de l’oïda interna -un òrgan molt complicat i delicat- a causa de l’edat. Però els especialistes també han identificat algunes causes secundàries que poden intervenir en la pèrdua d’oïda:

  • Factors ambientals
  • Traumatismes cranials
  • Una exposició perllongada a soroll fort i continuat
  • Infeccions de l’aparell auditiu
  • Patir hipertensió arterial
  • Ser diabètic
  • L’ús de medicaments que poden danyar l’oÏda interna, com alguns fàrmacs que s’usen per a la quimioteràpia.

Test d’autodiagnòstic

S’ha de tenir en compte també que, generalment, la pèrdua de la capacitat auditiva es produeix de manera progressiva i lenta, de manera que a l’afectat li costa detectar que va perdent oïda. Diversos especialistes recomanen que, si se sospita que es pot tenir un problema auditiu, es respongui aquest senzill qüestionari i si la resposta és afirmativa en tres o més preguntes és que potser té problemes i necessita anar a l’especialista:

  1. Quan coneix algú per primera vegada, s’avergonyeix perquè li costa entendre’l?
  2. Se sent frustrat quan parla amb familiars perquè no sent bé el que diuen?
  3. Li costa sentir o entendre els seus companys de feina o clients?
  4. Se sent limitat o restringit per tenir un problema d’audició?
  5. Quan visita familiars, amics o veïns, té problemes per sentir-los?
  6. Se li fa difícil comprendre el que es diu al cinema o al teatre?
  7. Discuteix a vegades amb familiars perquè no hi sent bé?
  8. Té problemes per sentir la televisió o la ràdio al mateix volum que altres persones?
  9. Creu que els seus problemes d’audició limiten la seva vida personal o social?
  10. Se li fa difícil sentir els seus familiars o amics  en un restaurant?

Tractaments diversos

El tractament de la presbiacúsia depèn de la seva gravetat i per això alguns funcionen millor en unes persones que en altres. Però hi ha diversos aparells i ajudes que poden millorar la pèrdua de l’audició. Un dels més comuns és l’audiòfon, un aparell electrònic que es col·loca a l’orella i que fa que els sons siguin més forts. Potser cal provar uns quants audíòfons per identificar el millor per a l’afectat.

També existeixen els implants coclears -es col·loquen a l’oïda interna-, els sistemes auditius fixats al crani -que esquiven el conducte auditiu- o dispositius d’amplificació per als telèfons. Una altra opció és aprendre a llegir els llavis, que pot ajudar a seguir una conversa. De totes maneres, el primer que cal fer, en cas de sospitar que es tenen problemes auditius, és visitar el metge, que és el que millor ens pot indicar el camí a seguir.

Diversos estudis també indiquen que els nivells alts d’àcid fòlic -vitamina B9-, haver tingut formació musical al llarg de la vida i seguir una dieta baixa en calories poden contribuir a retardar l’edat en què apareixen la pèrdua d’audició.

Deixa un comentari